• Відкриті торги
  • Безлотова
  • КЕП

ДК 021:2015 15330000-0 Оброблені фрукти та овочі (оброблені овочі)

Завершена

1 826 773.50 UAH з ПДВ
мін. крок: 1% або 18 267.74 UAH
Період оскарження: 15.11.2021 18:38 - 27.11.2021 00:00
Вимога
Відхилено

технічні вимоги

Номер: d36b5b3566ab494ea0d588ca67c527f4
Ідентифікатор запиту: UA-2021-11-15-016925-a.a2
Назва: технічні вимоги
Вимога:
Відповідно до Додатку 1 до тендерної документації замовником вимагається надання у складі тендерної пропозиції учасника довідку (або інший документ), що свідчить про додержання умов перевезення предмету закупівлі. Зазначена Довідка (або інший документ) має бути виданий органом із сертифікації (акредитованим Національним агентством з акредитації України), на ім’я учасника або перевізника щодо кількості та найменувань транспортних засобів із зазначенням температурного режиму, відповідно до яких проведено сертифікацію та надано сертифікати щодо постачання та транспортування. Зазначена вимога є дискримінаційною та такою, що усуває від участі у закупівлі широке коло учасників, які не мають відповідної довідки. Так, Замовинком вимагається подання у складі тендерних пропозицій учасників документ, який не являється дозвільним документом та не передбачений жодним законним чи нормативно-правовим актом України. у п.5.2.1 (з підпунктами) Замовник вже передачив перелік документів про наявність матеріально-технічної бази, у тому числі і наявність транспорту та вимоги про іх відповідність. За таких обставин, з метою виключення дискримінаційних вимог тендерної документації, просимо виключити з тендерної документації вимогу щодо надання довідку (або інший документ), що свідчить про додержання умов перевезення предмету закупівлі. Зазначена Довідка (або інший документ) має бути виданий органом із сертифікації (акредитованим Національним агентством з акредитації України), на ім’я учасника або перевізника щодо кількості та найменувань транспортних засобів із зазначенням температурного режиму, відповідно до яких проведено сертифікацію та надано сертифікати щодо постачання та транспортування.
Пов'язані документи: Замовник
Вирішення: Тендерною документацією встановлена вимога надання сертифікатів: - щодо впровадження системи безпечності харчових продуктів, а саме копію сертифікату щодо безпечності харчових продуктів відповідно до ДСТУ 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT); - щодо впровадження системи якості харчових продуктів, а саме копію сертифікату на систему управління якістю ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT); - на систему екологічного управління на відповідність вимогам ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT). Сертифікація повинна охоплювати, у тому числі, транспортування харчових продуктів. Замовник просить підтвердити, що сертифікація систем безпечності та якості включала транспортні засоби, що запропоновані Учасником для виконання умов закупівлі. Довідку надає той самий орган із сертифікації (акредитований Національним агентством з акредитації України), що проводив сертифікацію. Оскільки вимога щодо підтвердження охоплення сертифікацією систем безпечності та якості процесу транспортування харчових продуктів базується на предметі сертифікації та спрямована на забезпечення постачання безпечних харчових продуктів, вона не є дискримінаційною, підстав для вилучення вимоги з Тендерної документації не вбачається.
Статус вимоги: Відхилено
Вимога
Відхилено

технічні вимоги

Номер: c0ac2b0602e64842966679c7a3a3dff6
Ідентифікатор запиту: UA-2021-11-15-016925-a.a1
Назва: технічні вимоги
Вимога:
Відповідно до Додатку 1 до тендерної документації Замовник вимагає надання учасниками у складі тендерної пропозиції довідки у довільній формі, яка містить опис всіх обов`язкових процедур, що реалізують усі принципи передбачені ст. 21 Закону України № 771/97 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» зі змінами та надати документи, які підтверджують проведення Учасником аналізу небезпечних факторів, виявлення критичних точок та здійснення контролю за критичними точками. Цим же додатком 1 вимагається надання учасниками процедури закупівлі документу Держпродспоживслужби, виданий Учаснику не раніше 2021 року, складений за результатами державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, реалізованих у приміщеннях, зазначених в довідці про складські приміщення, що використовуються для провадження діяльності, із відсутністю фактів виявлених порушень. Наказом Мінагрополітики від 08.08.2019р. №446 затверджено Акт складений за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР. Розділом ІІ Акту передбачено перелік питань щодо ПОСТІЙНО ДІЮЧИХ ПРОЦЕДУР, ЗАСНОВАНИХ НА ПРИНЦИПАХ СИСТЕМИ НАССР . Відповідно до ч.1 та ч.7 ст. 18 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин" Державний контроль здійснюється компетентним органом, крім випадків, встановлених цим Законом. Державний контроль у формах інспектування та аудиту здійснюється із застосуванням актів державного контролю. Акт державного контролю має містити вичерпний перелік питань для перевірки дотримання оператором ринку законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин. Кожне таке питання повинно містити посилання на вимогу нормативно-правового акта (статтю, частину, пункт, підпункт, абзац тощо), яка підлягає дотриманню оператором ринку. Якщо за результатами інспектування або аудиту виявлено невідповідність, в акті державного контролю наводиться детальний опис відповідних порушень законодавства. Акт державного контролю складається у двох примірниках, один з яких вручається оператору ринку протягом трьох робочих днів з дня його складення. Таким чином, надаючи у складі тендерної пропозиції Акт Держпродспоживслужби, виданий Учаснику не раніше 2021 року, складений за результатами державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, Учасник підтверджує виконання ним всіх обов`язкових процедур, що реалізують усі принципи передбачені ст. 21 Закону України № 771/97 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» зі змінами, а документи які підтверджують проведення Учасником аналізу небезпечних факторів, виявлення критичних точок та здійснення контролю за критичними точками були об'єктами перевіркиДержпродспоживслужби. Таким чином, тендерною документацією вимагається надання учасником документів , інформація у яких дублюється та, крім того, Замовник зобов'язує учасників надати документів, які вони мають право віднести до конфіденційних та документів з обмеженим доступом та вправі не змісту цих документів, крім як контролюючим органам. З підстав, що викладені вище, просимо виключити з тендерної документації умови щодо надання у складі тендерної пропозиції довідки у довільній формі, яка містить опис всіх обов`язкових процедур, що реалізують усі принципи передбачені ст. 21 Закону України № 771/97 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» зі змінами та надати документи, які підтверджують проведення Учасником аналізу небезпечних факторів, виявлення критичних точок та здійснення контролю за критичними точками.
Пов'язані документи: Замовник
Вирішення: Згідно п.1.3. Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», оператори ринку повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє контролювати усі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті. Згідно п.1.4.4 Вимог, застосування системи НАССР полягає у впровадженні заходів на практиці та документуванні процедур. Постійно діючі процедури, засновані на принципах НАССР, є невід’ємною частиною системи безпечності харчових продуктів, тому нам, як Замовнику, який несе відповідальність за здорове харчування пацієнтів, важливо розуміти, що Учасник закупівлі дійсно впровадив систему НАССР на своєму Підприємстві. Ми не вважаємо, що ця вимога є дискрімінаційною, оскільки заснована на вимогах законодавства про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів і спрямована на забезпечення постачання якісного Товару. Щодо конфіденційності постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, то Учасник, має право позначити документацію як конфіденційну, і вона не буде доступна іншим учасникам закупівлі.
Статус вимоги: Відхилено