• Спрощена закупівля
  • Безлотова
  • КЕП

Овочі, фрукти та горіхи (буряк, морква, цибуля, часник, капуста, яблука, банани, лимони, апельсини, гарбуз, груша, виноград)

Завершена

21 000.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 105.00 UAH
Період оскарження: 27.10.2021 16:59 - 02.11.2021 00:00
Вимога
Залишено без розгляду

Щодо вимог тендерної документації

Номер: 628326c8c5224b6b85c593e102684483
Ідентифікатор запиту: UA-2021-10-27-011052-a.a2
Назва: Щодо вимог тендерної документації
Вимога:
Шановний Замовник! Звертаємо Вашу увагу на те, що потенційні учасники процедури закупівлі для дитячих навчальних закладів мають розуміння що таке система НАССР та які є вимоги запровадження НАССР на підприємствах з виробництва харчових продуктів. Також ми, як потенційні учасники процедури закупівлі для дитячих навчальних закладів, володіємо інформацією щодо перехідних положень системи НАССР та її термінів. Наше питання полягало в наступному: передбачити в тексті тендерної документації інших підтверджуючих документів щодо впровадження учасником процедур та програм – передумов НАССР (реєстру документації та/або наказів щодо впровадження НАССР, формування групи безпечності, та/або акту складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, тощо). Оскільки Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 року (зі змінами) передбачає встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів та запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів і сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контроля у критичних точках (НАССР), не є обов’язковою. Вимагаємо внести відповідні зміни у тендерну документацію з метою дотримання вимог ст. 14 п. 5 та ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі». Дякуємо!
Пов'язані документи:

Документів не завантажено.

Вимога
Відхилено

Щодо умов тендерної документації

Номер: bbd1a78c49bc4801873f6597435b9c12
Ідентифікатор запиту: UA-2021-10-27-011052-a.a1
Назва: Щодо умов тендерної документації
Вимога:
Шановний Замовник! Відповідно Додатку 2 до оголошення про проведення спрощеної закупівлі учасникі серед іншого мають надати: - Завірену Учасником, належним чином, копію діючого на момент розкриття пропозиції, сертифікату відповідності на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO22000:2019 (ISO22000:2018,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами. Сертифікат повинен бути виданий органом сертифікації, що акредитований Національним агентством з акредитації України, в підтвердження чого в складі пропозиції надається сканований оригінал атестату про акредитацію органу сертифікації, при цьому даний атестат має свідчити про можливість проведення зазначеним органом сертифікації оцінки за видами діяльності, що зазначені у сертифікаті відповідності. Документи повинні бути надані в повному обсязі; - Завірену Учасником, належним чином, копію діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління якістю відповідно до ДСТУ ISO9001:2015 (ISO9001:2015,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами. Сертифікат повинен бути виданий органом сертифікації, що акредитований Національним агентством з акредитації України, в підтвердження чого в складі пропозиції надається сканований оригінал атестату про акредитацію органу сертифікації, при цьому даний атестат має свідчити про можливість проведення зазначеним органом сертифікації оцінки за видами діяльності, що зазначені у сертифікаті відповідності. Документи повинні бути надані в повному обсязі; - Завірену Учасником, належним чином, копію діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO14001:2015,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі(реалізації) харчовими продуктами та напоями. Сертифікат повинен бути виданий органом сертифікації, що акредитований Національним агентством з акредитації України, в підтвердження чого в складі пропозиції надається сканований оригінал атестату про акредитацію органу сертифікації, при цьому даний атестат має свідчити про можливість проведення зазначеним органом сертифікації оцінки за видами діяльності, що зазначені у сертифікаті відповідності. Документи повинні бути надані в повному обсязі; Повідомляємо Вам, що Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 року (зі змінами) передбачає встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів та запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів. В той же час, сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контроля у критичних точках (НАССР), не є обов’язковою. Вищевказаними вимогами Ви, як Замовник спрощеної закупівлі, звужуєте коло потенційних учасників, так як отримання сертифікатів є дороговартісною процедурою, яка займає певний період часу (близько 6 місяців) і тим більше не є обов’язковою процедурою згідно чинного законодавства. Тому вважаємо за необхідне передбачити в тексті тендерної документації інших підтверджуючих документів щодо впровадження учасником процедур та програм – передумов НАССР (реєстру документації та/або наказів щодо впровадження НАССР, формування групи безпечності, та/або акту складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, тощо). Вимагаємо внести відповідні зміни у тендерну документацію з метою дотримання вимог ст. 14 п. 5 та ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі». Дякуємо!
Пов'язані документи:

Документів не завантажено.

Вирішення: Шановний Учаснику! Відповідно до ч.3 ст. 14 Закону України "Про публічні закупівлі", в оголошенні про проведення спрорщеної закупівлі зазначається інформацію про необхідні технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі. Крім того, в оголошенні може зазначатися і інша інформація. Згідно ч. 5 ст. 14 Закону україни "Про публічні закупівлі" оголошення про проведення спрощеної закупівлі та вимоги до предмета закупівлі не повинні містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасника. Так, згідно Додатку 2 до оголошення про проведення спрощеної закупівлі учасникі серед іншого мають надати: - Завірену Учасником, належним чином, копію діючого на момент розкриття пропозиції, сертифікату відповідності на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO22000:2019 (ISO22000:2018,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами. Сертифікат повинен бути виданий органом сертифікації, що акредитований Національним агентством з акредитації України, в підтвердження чого в складі пропозиції надається сканований оригінал атестату про акредитацію органу сертифікації, при цьому даний атестат має свідчити про можливість проведення зазначеним органом сертифікації оцінки за видами діяльності, що зазначені у сертифікаті відповідності. Документи повинні бути надані в повному обсязі; - Завірену Учасником, належним чином, копію діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління якістю відповідно до ДСТУ ISO9001:2015 (ISO9001:2015,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами. Сертифікат повинен бути виданий органом сертифікації, що акредитований Національним агентством з акредитації України, в підтвердження чого в складі пропозиції надається сканований оригінал атестату про акредитацію органу сертифікації, при цьому даний атестат має свідчити про можливість проведення зазначеним органом сертифікації оцінки за видами діяльності, що зазначені у сертифікаті відповідності. Документи повинні бути надані в повному обсязі; - Завірену Учасником, належним чином, копію діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO14001:2015,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі(реалізації) харчовими продуктами та напоями. Сертифікат повинен бути виданий органом сертифікації, що акредитований Національним агентством з акредитації України, в підтвердження чого в складі пропозиції надається сканований оригінал атестату про акредитацію органу сертифікації, при цьому даний атестат має свідчити про можливість проведення зазначеним органом сертифікації оцінки за видами діяльності, що зазначені у сертифікаті відповідності. Документи повинні бути надані в повному обсязі. Відповідно до ч.7 ст. 14 Закону України "Про публічні закупівлі" у період уточнення інформації учасники спрощеної закупівлі мають право звернутися до замовника через електронну систему закупівель за роз’ясненням щодо інформації, зазначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, щодо вимог до предмета закупівлі та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення спрощеної закупівлі. Однак, вважаємо, заявлені Вами вимоги необґрунтованими з наступних підстав: 1. Відповідно до положень ст. 14 Закону спрощена закупівля не відноситься до конкурентних процедур закупівель та не передбачає складання тендерної документації. 2. Здійснення спрощених закупівель відповідно до положень ч. 2 ст. 3 Закону проводиться у порядку передбаченому Законом із використанням принципів публічних закупівель (див. ч. 1 ст. 5 Закону). 3. У ст. 14. Закону законодавець не визначає чітких вимог до технічного опису предмета закупівлі, проте п. 33 ч. 1 ст. 1 Закону визначає його як встановлену Замовником сукупність технічних умов, що визначають характеристику товару які можуть включати показники впливу на довкілля, відповідності, продуктивності та безпечності, процедури забезпечення якості, вимоги щодо найменування продукції, під яким вона продається, термінологію, символи, методику випробувань і тестування, вимоги до пакування, маркування й етикетування, інструкції для користувачів, технологічні процеси й технології виробництва на будь-яких етапах. 4. Більш предметно законодавець розкриває це поняття у ст. 23 Закону. Згадана стаття ніяким чином не обмежує права Замовника у формуванні таких вимог до предмету закупівлі, проте наголошує на тому, що вони повинні бути достатньо точними і однаково розумітися учасниками і замовником. До того ж ч. 5 ст. 23 Закону прямо вказує на право Замовника вимагати від учасників підтвердження того, що пропоновані ними товари, за своїми екологічними чи іншими характеристиками відповідають вимогам, установленим у тендерній документації. 5. У зв’язку з тим, що закупівлю овочів та фруктів проводить навчальний заклад для потреб дітей, та з метою забезпечення належного харчування, Замовником прийнято рішення щодо висунення вказаних вимог в Оголошенні про проведення спрощеної процедури закупівель. Під час формування вимог в Оголошенні Замовником враховано, що законодавством прописані вимоги щодо запровадження НАССР на підприємства з виробництва харчових продуктів. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів та запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів «від лану – до столу». Одна з обов’язкових вимог для оператора ринку харчових продуктів є система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Для поступового переходу на використання процедур НАССР для виробників визначено перехідний період. Так, для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), система повинна бути запроваджена впродовж 3 років з моменту оприлюднення закону (з 20.09.2017). На потужностях, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки (з 20.09.2018), а для малих потужностей – через п’ять років з дня (з 20.09.2019). Зважаючи на викладене, підстави для задоволення Вашої вимоги відсутні. З повагою, Замовник
Статус вимоги: Відхилено