• test alt
  • Як перемогти у тендері? Дорожня карта для постачальника

    • 20.09.2021

    Як перемогти у тендері? Дорожня карта для постачальника

    Державні закупівлі – це придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому Законом України «Про публічні закупівлі». Відповідно до визначення, цей процес має чіткі правила, а отже і конкретні шляхи досягнення найкращого результату як для замовника так і для постачальника.

    Тож як зробити так, щоб Ваша пропозиція стала найвигіднішою для Держави та перемогла у тендері?

    Ми створили дорожню карту, дотримуючись якої, учасник закупівлі може стати постачальником.


    Вибір закупівлі

    Першим кроком, після прийняття рішення щодо участі у тендері, є вибір закупівлі. Тож як обрати найбільш слушний варіант та не помилитись?

    1. Закупівлі до 50 000 грн.

    Це закупівлі без використання електронної системи, де замовники користуються кількома способами для придбання товарів та послуг.

    А) Укладення прямої угоди поза електронною системоюю. На Прозорро у такому випадку публікується тільки звіт про укладений договір, де наявна інформація про учасника-переможця. Ці закупівлі маркуються плашкою «Закупівля без використання електронної системи».

    Б) Допорогова закупівля. Ця закупівля передбачає прості вимоги до учасників та короткий термін її проведення (зазвичай до 10 днів)

    В) Електронний каталог Prozorro Market. У цьому випадку постачальник має зареєструватись та пройти кваліфікацію у Prozorro Market.

    2. Закупівлі від 50 000 до 200 000 тис. грн. для товарів та послуг і 1,5 млн грн. для робіт

    Такі закупівлі проводяться тільки через електронну систему, окрім винятків, де товари, послуги чи роботи може надати лише якийсь конкретний постачальник (наприклад, купівля твору мистецтва, оплата адвокатської діяльності, нагальна потреба). За таких умов, замовник укладає звіт з постачальником, а у системі публікує тільки звіт.У всіх інших випадках, замовник проводить спрощену закупівлю.

    А) Спрощена закупівля. Така закупівля у середньому триває 10 днів та не передбачає великої кількості документів від постачальника. Під час її проведення, учасники можуть задавати питання та ставити вимоги, якщо їх не влаштовують умови закупівлі, але оскаржити її у Антимонопольному комітеті України вони не можуть.Замовник може скасувати таку закупівлю, якщо в ній зникла потреба.

    3. Закупівлі від 200 000 грн. для товарів та послуг та від 1,5 млн грн. для робіт

    А) Відкриті торги. За проведення відкритих торгів, замовник повинен створити тендерну документацію, що містить вимоги до постачальника та до предмета закупівлі. Постачальник протягом уссього періоду подання пропозицій вносити зміни до своєї тендерної пропозиції.

    Б)Відкриті торги з публікацією англійською мовою (якщо очікувана вартість закупівлі перевищує 133 тис. євро для товарів та послуг і 5,150 тис. євро для робіт).

    Такі закупівлі проводяться за попередньою кваліфікацією учасників. Це означає, що замовник спочатку перевіряє документи постачальників, а вже потім проводиться електронний аукціон.

    У особливих випадках, передбачених законом, замовник може провести переговорну процедуру. Він проводить переговори з учасниками, а потім самостійно обирає переможця.


    / Якщо це Ваш перший досвід – рекомендуємо спробувати себе у спрощених закупівлях, адже вони найпростіші та найшвидші у проведенні /


    Участь в аукціоні

    Наступний крок – участь в аукціоні (якщо його передбачає обрана Вами закупівля).

    Сам аукціон можна розмежувати на два блоки. Перший з них – це подання пропозицій. Другий – власне аукціон, у якому порядок ходів залежить від величини ставок учасників у попередньому раунді. Тобто учасник, що має найменшу ставку у цьому раунді – у наступному ходить останнім, після того як зроблені ставки конкурентів. Як наслідок, такий учасник бачить ставки конкурентів, та може зробити дещо нижчу ставку, ніж у найближчого конкурента.

    Це означає, що для перемоги, учасник повинен забезпечити найменшу ставку на етапі подання початкових пропозицій, і у кожному наступному раунді потроху знижувати ставку, у залежності від ставки найближчого конкурента.


    / подача нижчої ставки ніж у конкурентів, ще на етапі подачі пропозицій та поступове її зниження щораунду, щоб ходити останніми – шлях до перемоги /


    Документація

    Ви дотримались вірної стратеії під час аукціону, запропонували найнижчу ціну, але переміг інший учасник. Як так трапилось? У нього не було помилок у пропозиції, і замовник був змушений обрати саме його, а Вашу пропозицію відхилити. Тому на шляху до перемоги обов’язково необхідно ретельно готувати документацію, а у разі виникнення питань – звертатись до консультантів свого майданчика.

    / сумлінно готуйте тендерну пропозицію, перевіряйте документацію по кілька разів, адже помилка може стати підставою для відхилення Вашої пропозиції /


    Можемо підсумувати, що у кожного учасника є можливість перемогти, та стати постачальником для держави. Достатньо обрати тендер, правильно підготувати документацію та встановити нижчу ніж у конкурентів ціну.