• test alt
  • Як боротися з демпінгом на закупівлях

    • 31.03.2021

    Часто державні замовники стикаються зі спотворюванням результатів аукціонів з боку постачальників. Спотворювання відбуваються через неправомірне застосування деяких норм Закону «Про публічні закупівлі», а саме збільшення ціни за одиницю товару до 10% у випадку коливання ціни на ринку, підвищення ціни не частіше, ніж один раз на 90 днів (окрім закупівель бензину, дизпалива, газу, електроенергії). Підвищення цін відбувається завдяки додатковим угодам. Деякі постачальники спочатку встановлюють аномально низьку ціну, надають обґрунтування такій ціні, а вже після визнання їх переможцями тендерів підвищують ціни до ринкових, тим самим весь процес закупівлі за допомогою тендерів нівелюється.

    Державні замовники погоджуються з підвищенням цін, оскільки не хочуть залишитися в опалювальний сезон без опалення, знову витрачати час та ресурси на оголошення повторних тендерів. Але насправді замовники можуть не погоджуватись на умови таких постачальників.

    -Погоджуватись на зміни істотних умов договору про закупівлю є правом, а не обов’язком замовників.

    - При розірванні договору про закупівлю з вини учасника, замовник на період проведення нового тендера може укласти угоду на суму в межах 20% розірваного договору (за умови, що ці 20% будуть меншими за 200 тис грн).

    -При розірванні договору про закупівлю з вини учасника, замовник на період проведення нового тендера може провести скорочену переговорну процедуру на суму в межах 20% розірваного договору (за умови, що ці 20% будуть меншими за 200 тис грн).

    - Постачальник має підтвердити зміни ціни в бік збільшення відповідним документом, довідка про середньоринкову ціну товару за певний період не може бути підставою для збільшення ціни, причиною підвищення ціни може бути тільки коливання цін.

    -Замовник має право відмовити потенційному постачальнику від участі в новому аукціоні, якщо попередній договір розірвали з вини цього постачальника.

    - Замовник має право внести до тендерної документації вимогу щодо надання переможцем закупівлі забезпечення виконання договору в розмірі до 5% вартості договору, яке не повертається постачальнику у разі невиконання умов виграного договору.

    Також замовникам потрібно пам’ятати про власну відповідальність за порушення Закону «Про публічні закупівлі» : адміністративну та кримінальну (позбавлення волі). Джерело: https://bit.ly/39pjoRt

    З усіх питань щодо закупівель звертайтесь до наших менеджерів за телефоном 0 800 330 33