• test alt
  • Спільне використання телефонів учасниками торгів

    • 02.11.2020

    Тетяна Руденко - координатор з моніторингу медичних закупівель міста Києва та Київської області, міста Львова та Львівської області, міста Одеси та Одеської області Transparency International Ukraine. Експерт з питань публічних закупівель.

    При реєстрації на електронному майданчику учасник торгів вказує номер телефону працівника іншого учасника. Співпадіння? Недопрацювання?

    Чому учасники торгів допускаються таких помилок?

    Яким чином на фірмових бланках, на яких надавалися документи, що входили до складу тендерних пропозицій учасників торгів з'явився однаковий номер телефону?
    При реєстрації поштових скриньок - знову ж таки один на двох телефон.
    Учасники торгів мають конкурувати між собою, і названі вище співпадіння обов'язково зацікавлять органи Антимонопольний комітет України. Спільне використання телефонів учасниками торгів свідчить про обмін інформацією під час підготовки до участі в торгах та відповідну координацію поведінки під час торгів.
    В умовах справжньої конкуренції суб`єкти господарювання, які позиціонують себе як конкуренти по відношенню один до одного, будуть уникати ситуацій щодо спільних засобів зв'язку, а тим більше дзвінків один одному під час підготовки та участі в торгах.
    І не забувайте про практику органів Антимонопольний комітет України щодо перевірки у мобільних операторів дзвінків учасників торгів один одному. Скільки годин вже наспілкувались?
    При поданні відповіді на вимоги АМКУ звертайте увагу на дані, які надаєте, в тому числі номерів телефонів, які використовувались під час господарської діяльності та під час участі в торгах, що перевіряються. Детальніше тут.