• test alt
  • ​Постачальник регулярно підвищує ціну на товар після підписання договору. Що робити?

    • 15.12.2021


    На договори, відповідно до яких закуповують товар, поширюється норма 2 ч. 5 ст. 41 ЗУ «Про публічні закупівлі». Ця норма передбачає, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов'язань сторонами у повному обсязі, окрім випадків збільшення ціни за одиницю товару до 10% пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку в разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така ціна не призведе до збільшення сумми, визначеної в договорі про закупівлю – не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю.

    Це означає, що у разі збільшення ціни має зменшуватися кількість товару, а у якщо ціна зменшується – кількість товару залишається тою ж, а зменшується загальна сума. При цьому загальна сума договору повинна відповідати змінам щодо кількості та ціни.

    Розрахунок відсотків зміни ціни і кількості у додатковій угоді вираховується від ціни підписаного договору, а у наступних додаткових угодах за потреби — від останньої зміни ціни та кількості. Тобто, коли сторони вперше укладають додаткову угоду, то зміни ціни у межах цих 10% вираховують від ціни, що зазначена у первинному договорі. А в наступних додаткових угодах, 10% зміну ціни рахують від ціни, враховуючи зміни, внесені попередніми додатковими угодами.

    Обмеження щодо термінів зміни ціни за одиницю не застосовується у випадках зміни умов договру про закупівлю бензину, дизельного пального, газу та електроенергії.

    Що ще варто знати?

    Перше: Норма про 10% застосовується тільки якщо предмет закупівлі це товар.

    Друге: Можна кілька разів змінювати ціну за одиницю товару.

    Третє: постачальник повинен підтвердити та довести, що коливання ціни стосується конкретно того товару, який є предметом договору про закупівлю. Замовник може знайти інформацію щодо коливання ціни товару на ринку в уповноважених органів, установ та організацій. Наприклад, це можуть бути органи державної статистики.

    Як замовнику вберегтись від маніпуляцій з боку постачальника?

    Заздалегідь потурбуватись про встановлення жорстких умов для зміни ціни на етапі проєкту договору, або взагалі не передбачати таку можливість.