• test alt
  • Питання-відповідь. Поради замовникам.

    • 02.07.2021

    Чи може замовник скористатися переговорною процедурою, якщо в нього виникла негайна потреба у закупівлі, у випадку, коли процедура відкритих торгів із публікацією англійською мовою на етапі перекваліфікації була заблокована через подачу скарги до АМКУ один із відхилених учасників, якого не допустили до аукціону? Ні. В такому випадку замовник не має права провести переговорну процедуру.

    Як провести спрощену закупівлю товару, наприклад, котла без дискримінації учасників і в той самий час зі збереженням потрібних характеристик на 100%, бажано підібраної марки та моделі? Згідно з Законом «Про публічні закупівлі» вказувати дискримінаційні вимоги заборонено, але не заборонено вказувати важливі характеристики, наприклад, корпус виключно з нержавіючої сталі, об’єм не менше 100 л, але не більше 150 л, гарантія не менше 3-х років тощо. Характеристики можна брати з характеристик того товару, що вже підібраний уповноваженою особою, також дозволяється посилатися на обрану марку та модель товару, вказавши, що можливо подавати їх еквівалент зі збереженням потрібних характеристик.

    Чи може учасник спрощеної закупівлі, пропозицію якого було відхилено, звернутися з вимогою до замовника, чи може замовник залишити таку вимогу без розгляду? До замовника з вимогою може звернутися будь-який учасник спрощеної закупівлі. Замовник зобов’язаний надати відповідь відхиленому учаснику. Якщо вимогу до замовника подав учасник, який не був відхилений, то, з практики звернень до суду, краще замовнику надавати відповідь на таку скаргу, оскільки у суді відсутність відповіді від замовника може обернутися проти замовника.

    Чи можливо укласти договір на поставку газу з новим постачальником, якщо діючий договір зі старим постачальником знаходиться у судовому процесі, поставки газу, який потрібен щоденно, призупинено? Можна, якщо суд не заборонив поставки газу. Але потрібно розуміти, що рішення суду є обов’язковим до виконання, тому у разі прийняття рішення не на користь замовника, останній може зазнати великих збитків.

    Чи може замовник вимагати надати копії платіжних документів, наприклад, квитанції, для підтвердження кваліфікаційних вимог? Може. Але цю вимогу учасник може оскаржити. Якщо скарга буде задоволена, то учасник може не подавати ці документи. Джерело: https://bit.ly/3vTk4a7