• test alt
  • Надавати "24 години" чи ні?

    • 17.07.2024

    «У тендерній документації вимагалась копія аналогічного договору. Учасник надав реєстр договорів з посиланням на ідентифікатори закупівель, аргументуючи це тим, що не зобов’язаний подавати копію договорів, оскільки такі дані містяться у відкритому доступі.

    Підкажіть будь ласка, правомірно буде прийняти такі документи чи давати 24 години на виправлення?»


    Вітаємо!

    Відповідно до п. 31 ч. 1 ст. 1 Закону «Про публічні закупівлі» тендерна документація - документація щодо умов проведення тендеру, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу в електронній системі закупівель.

    У свою чергу, відповідно до п. 31 Особливостей, тендерна пропозиція подається в електронній формі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям (у разі їх (його) встановлення, наявність/відсутність підстав, установлених у пункті 47 цих особливостей і в тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації.

    Таким чином, учасник зобов’язаний у своїй тендерній пропозиції надати усі документи та інформацію, яку замовник вимагає в тендерній документації.

    Додатково звертаємо увагу, що відповідно до п. 28 Особливостей, у тендерній документації зазначаються:

    - один або кілька кваліфікаційних критеріїв відповідно до статті 16 Закону з урахуванням положень цих особливостей та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників процедури закупівлі установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством;

    - підстави для відмови в участі у відкритих торгах, встановлені пунктом 47 цих особливостей, та інформація про спосіб підтвердження відсутності підстав для відхилення. Замовник не вимагає документального підтвердження інформації про відсутність підстав для відхилення тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі та/або переможця, визначених пунктом 47 цих особливостей, у разі, коли така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України “Про доступ до публічної інформації”, та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, та/або може бути отримана електронною системою закупівель шляхом обміну інформацією з іншими державними системами та реєстрами.

    Простими словами, норма щодо ненадання учасником/переможцем інформації, якщо вона є публічною, стосується виключно підстав для відмови в участі у відкритих торгах, встановлених пунктом 47 Особливостей, але ніяк не кваліфікаційних критеріїв.

    Замовник у свою чергу, у разі виявлення невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, зобовʼязаний надати такому учаснику 24 години на виправлення невідповідностей в порядку, передбаченому п. 43 Особливостей.

    Отже, у випадку зазначеному у питанні, замовник має надати учаснику 24 години.

    Крім того, наголошуємо, що розміщення повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей у випадках, передбачених п. 43 Особливостей - це обов’язок, а не право замовника!

    І наостанок зазначаємо, що згідно із п. 44 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли, зокрема учасник процедури закупівлі не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у складі своєї тендерної пропозиції, та/або змінив предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення виявлених замовником невідповідностей, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

    Успішних закупівель на майданчику PlayTender!