• test alt
  • Коронавірусні закупівлі. Коротко про головне

    • 28.01.2022

    Коронавірусні закупівлі у 2022 році. На що звернути увагу?

    Закон України «Про внесення змін до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель» встановлює, що на період дії встановленого Кабміном карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дія Заокну не поширюється на закупівлі, предметом яких є вакцини, лікарські засоби, або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

    Також цей Закон встановлює, що закупівля товарів та послуг, що необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій COVID-19, здійснюється в порядку, встановленому для спрощених закупівель.

    Відповідно, до подальших змін та Закону 1901, що набув чинності 05.12.2021, закупівлі робіт та послуг, що пов'язані з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (зокрема кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових) проводяться із засстосуванням спрощеної закупівлі. Лікарські засоби, що необхідні для боротьби з пандемією закуповуються відповідно до Порядку та Переліку,затверджених Постановою 1012.

    Важливо зазначити, що перелік товарів, закупівля яких здійснюється поза аукціоном за прямим договором, відповідно до закону 1599, законодавчо не встановлений. Відповідно, Замовник сам зобов'язаний обрати процедуру закупівлі та обгрунтувати необхідність у таких товарах.

    Із застосуванням спрощеної процедури, проводять закупівлі на проектування та встановлення систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових)

    Важливо зазначити, що для проведення закупівель лікарських засобів, що затверджений Постановою № 1012 від 22.09.2021, Замовник повинен провести аналіз ринку та попередні ринкові консультації. Також перевірити надійність постачальника, з яким буде укладений договір про закупівлю. А саме, перевірити доброчесність та отримати документальне підтвердження досвіду аналогічного за передметом закупівлі договору.