• test alt
  • Екологічне маркування дозволить обрати більш екологічно кращу продукцію під час проведення публічних закупівель

    • 24.06.2021

    Згідно з Законом «Про публічні закупівлі» (ст. 23) до предмета закупівлі можуть бути застосовані вимоги до екологічних характеристик товарів, робіт чи послуг. У разі встановлення екологічних характеристик до предмета закупівлі, замовник має вказати в тендерній документації всі маркування, сертифікати, протоколи випробувань, які підтвердять відповідність предмета закупівлі таким характеристикам та видані акредитованими органами з оцінки відповідності.

    Екологічними характеристиками вважаються такі характеристики продукції, які пов’язані з впливом на довкілля, здоров’я людини на будь-якій стадії життєвого циклу предмета закупівлі.

    Згідно з Законом «Про публічні закупівлі» (ст. 29) замовником можуть бути встановлені нецінові критерії, які стосуються заходів охорони навколишнього середовища та пов’язані з предметом закупівлі. Питома вага нецінових критеріїв не повинна бути більше ніж 30%.

    Впровадження екологічних характеристик дозволить обрати більш екологічно кращу продукцію. Екологічне маркування І типу є надійним джерелом для визначення наступних характеристик: ефективність та збереження ресурсів на всіх стадіях життєвого циклу, поліпшені показники якості та безпеки, придатність до ремонту, зменшення забруднення довкілля та обсягів утворювання відходів виробництва.

    Вказувати вимогу щодо екологічного маркування слід для мийних та косметичних засобів, лакофарбових матеріалів, виробів з полімерів, сухих будівельних сумішей, харчових продуктів, паперових виробів.

    Встановлені вимоги щодо екологічного маркування повинні бути зазначені у договорі купівлі-продажу на постачання товару, надання послуг, виконання робіт. Також у договорі має бути зазначено, що постачальник має надати підтвердні документи згідно з вимогами, замовник має перевірити дотримання встановлених вимог. Джерело: https://bit.ly/3j5c8zT