• test alt
  • Автоматизована боротьба з демпінгом цін

    • 18.11.2020

    Нова редакція Закону «Про публічні закупівлі» впровадила поняття «аномально низька ціна тендерної пропозиції». Дане поняття допомагає привести українське законодавство до європейських норм та сприяє запобіганню демпінгу цін під час проведення публічних закупівель.

    Аномальна низька ціна (АНЦ) тендерної пропозиції являє собою найбільш економічно вигідну пропозицію за результатами аукціону, яка є мінімум на 40% меншою від середньоарифметичного значення тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону; мінімум на 30% меншою від наступної тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону. Система Prozorro автоматично визначає АНЦ та підсвічує її. Після чого учасник, пропозицію якого система визначила аномально низькою, повинен протягом 1 робочого дня надати обґрунтування такій ціні. Обґрунтування надається в довільній формі. Замовник сам визначає достатньо наданого обґрунтування чи ні.

    Рішення Замовника учасники закупівлі можуть оскаржити в АМКУ. Як показує статистика, частіше АМКУ стає на сторону учасника, що оскаржує рішення Замовника. Для того, щоб запобігти непорозумінь, затягувань закупівель через оскарження, Замовнику варто чітко прописувати у тендерній документації вимоги до способів з’ясування аномально низької ціни. Джерело: https://bit.ly/2IEro6Y

    З усіх питань щодо закупівель звертайтесь до наших менеджерів за телефоном 0 800 330 331