• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

ДК 021:2015 - 15550000-8 - Молочні продукти різні (Сметана 20% жирності)

Завершена

406 770.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 2 033.85 UAH
Період уточнення: 25.09.2023 10:07 - 30.09.2023 00:00
Відповідь надана

Загальна

Номер: 68d2fbdac60c46ceb5b933fe8e3033fa
Дата опублікування: 27.09.2023 12:40
Опис: Шановний замовнику Просимо пояснити стововно наступних вимог до учасника що наведені в тендерній документації: Для підтвердження натуральності сметани не менше 20% жирності Учасник надає «Сертифікат відповідності критеріям натуральності» та Атестат акредитації органу з оцінки відповідності, який видав цей сертифікат, з підтвердженням сфери акредитації, згідно вимог ДСТУ ISO 14024:2018 (ISO 14024:2018, IDT) «Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування типу І. Принципи та методи», ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» № 2639-VIII від 06.12.2018 р. Чи підійде для підтвердження натуральності декларація виробника, сертифікат якості і експертний висновоквиданий акредитованим органома на підтвердження мапкування - фото упаковки? Чи будуть розглянуто пропозиції в яких не буде наданий сертифікат а натомість будуть надані вищеперераховані документи?
Відповідь: Шановний учаснику! Дякуємо за Ваше звернення. Замовник проводить закупівлю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 р. №1178. Пунктом 28 Особливостей визначено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих Особливостей, згідно з якими Замовник може вимагати інформацію про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам (у разі потреби). Закупівля ДК 021:2015 - 15550000-8 - Молочні продукти різні (Сметана 20% жирності) стосується саме дитячого харчування. З метою підвищення якості та ефективності організації харчування у закладах освіти та забезпечення безперебійного, збалансованого, повноцінного харчування дітей, засновники та керівники цих закладів повинні дотримуватись вимог законодавства з організації харчування у закладах освіти. Отже, Замовник зацікавлений в придбанні лише високоякісних продуктів харчування. Так, харчування дітей у закладах освіти здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», з урахуванням вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та інших нормативно-правових актів. Згідно з Додатком 2 до тендерної документації Замовник вимагає у складі тендерних пропозицій учасників «Сертифікат відповідності критеріям натуральності» та Атестат акредитації органу з оцінки відповідності, який видав цей сертифікат, з підтвердженням сфери акредитації, згідно вимог ДСТУ ISO 14024:2018 (ISO 14024:2018, IDT) «Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування типу І. Принципи та методи», ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» № 2639-VIII від 06.12.2018 р. з метою підтвердження натуральності сметани не менше 20% жирності. Екологічне маркування І типу згідно з ДСТУ ISO 14024 (ISO 14024, IDT) дозволяє ідентифікувати більш екологічно кращу продукцію в межах однієї категорії. На кожну категорію розробляється окремий стандарт екологічного маркування І типу. Нормативний документ визначає екологічні характеристики і переваги товару, матеріалу чи виробу враховуючи його складники, технічні характеристики, показники якості і безпеки та впливи під час виробництва і використання. В Україні стандарти екологічного маркування І типу розробляються робочими групами що створюються технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» згідно з законодавством у сфері стандартизації. Відповідність більш екологічно кращої продукції позначеної маркуванням «екологічний», «еко», «зелений» у будь-яких відмінниках цих слів або перекладі на іноземні мови повинна підтверджуватись сертифікатом відповідності стандартам екологічного маркування І типу згідно з ДСТУ ISO 14024 (ISO 14024, IDT). ДСТУ ISO 14024 не є еквівалентними чи взаємозамінними. Підтвердження учасниками вимоги Замовника щодо «Сертифікат відповідності критеріям натуральності» та Атестат акредитації органу з оцінки відповідності, який видав цей сертифікат, з підтвердженням сфери акредитації, згідно вимог ДСТУ ISO 14024:2018 (ISO 14024:2018, IDT), шляхом надання у складі пропозицій інших документів (декларація виробника, сертифікат якості і експертний висновок виданий акредитованим органом, на підтвердження маркування - фото упаковки) буде вважатися як тендерна пропозиція, що не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу першого частини третьої статті 22 Закону.
Дата відповіді: 29.09.2023 12:06
Відповідь надана

Загальна

Номер: e763cfe96b3d44da9ef58c48a8fa4d77
Дата опублікування: 27.09.2023 12:37
Опис: Шановний замовнику Просимо пояснити стововно наступних вимог до учасника що наведені в тендерній документації: Документи, що підтверджують впровадження на підприємстві Виробника або Учасника процедури системи екологічного управління ISO 14001 (сертифікат на систему екологічного управління, який відповідає вимогам ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, ITD), на дату кінцевого строку подання тендерних пропозицій. Яким законом вимагається обов'язкове надання данного сертифікату?
Відповідь: Шановний учаснику! Дякуємо за Ваше звернення. Замовник проводить закупівлю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 р. №1178. Пунктом 28 Особливостей визначено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих Особливостей, згідно з якими Замовник може вимагати інформацію про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам (у разі потреби). Закупівля ДК 021:2015 - 15550000-8 - Молочні продукти різні (Сметана 20% жирності) стосується саме дитячого харчування. З метою підвищення якості та ефективності організації харчування у закладах освіти та забезпечення безперебійного, збалансованого, повноцінного харчування дітей, засновники та керівники цих закладів повинні дотримуватись вимог законодавства з організації харчування у закладах освіти. Отже, Замовник зацікавлений в придбанні лише високоякісних продуктів харчування. Так, харчування дітей у закладах освіти здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», з урахуванням вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та інших нормативно-правових актів. Згідно з Додатком 2 до тендерної документації Замовник вимагає надання у складі тендерних пропозицій учасників підтвердження впровадження на підприємстві Виробника або Учасника процедури системи екологічного управління ISO 14001 (сертифікат на систему екологічного управління, який відповідає вимогам ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, ITD), на дату кінцевого строку подання тендерних пропозицій. Пунктом 2 Наказу Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 21.12.2015 № 203, прийнято національний стандарт України ДСТУ ISO 14001:2015 «Системи екологічного управління», гармонізований з міжнародним нормативним документом, з наданням чинності з 01.07.2016. Вимоги та настанови щодо застосування стандарту: - застосовується в будь-якій організації незалежно від її розміру, типу та особливостей, і поширюється на визначені організацією екологічні аспекти її діяльності, продукції та послуг, які вона може контролювати чи на які вона може впливати протягом передбачуваного життєвого циклу. Мета цього Міжнародного стандарту полягає в тому, щоб дати організаціям нормативну основу для захисту навколишнього середовища і відповіді на мінливі екологічні умови при дотриманні балансу з соціально-економічними інтересами. Сертифікат ISO 14001 підтверджує, що виробник товару / учасник також керується у своїй роботі принципами захисту довкілля і виробництво його товару не завдає шкоди навколишньому середовищу. Переважна більшість виробників вже впровадили в себе системи контролю і керування групи стандартів Міжнародної організації зі стандартизації ISO, таким чином, надання учасниками ISO 14001:2015 гарантуватиме екологічно безпечне середовище для життя і здоров'я людей при використанні товару. Зауважимо, що вимога Замовника щодо надання сертифікату «Системи екологічного управління» не є дискримінаційною, його може отримати будь-який оператор ринку. Також, Замовник вважає, що учасник, який має розроблені відповідні стандарти зможе поставляти продукцію, яка задовольнить вимоги замовника. Замовник вважає за доцільне включити до тендерної документації дану вимогу.
Дата відповіді: 29.09.2023 10:59
Відповідь надана

Загальна

Номер: 030dc17106444d2db41eeaacf6a7d2cf
Дата опублікування: 25.09.2023 16:36
Опис: Доброго дня Шановний Замовнику, Згідно тендерної документації зазначено , що предмет закупівлі , а саме сметана 20% має бути вироблена за ДСТУ 4418:2005 та мати строк придатності не більше 14 діб. Ми звертаємо Вашу увагу на те, що: • 11.12.2013 року прийнято та надано чинності наказу 1470 Мінекономрозвитку України про «Про прийняття національних стандартів України, гармонізованих з міжнародними та європейськими стандартами, міждержавних нормативних документів як національних стандартів України, затвердження національних стандартів України, змін до національних стандартів України та скасування національних стандартів України і нормативних документів в Україні» • Згідно цього наказу у п.4 зазначається: «Затвердити такі, що додаються, зміни до національних стандартів України з набранням чинності з 01.04.2014» а саме: 1. Зміна N 1 до ДСТУ 4417:2005 (Кефір. Технічні умови) 2. Зміна N 1 до ДСТУ 4418:2005 (Сметана. Технічні умови) • Згідно Зміни №1 до ДСТУ 4418:2005 від 01.04.2014 доповнено Розділ №10 (ПРАВИЛА ТРАНСПОРТУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ) підпунктом 10.2.3 «Строки придатності продукту може встановлювати виробник самостійно (залежно від якості сировини, технології виробництва, технічних характеристик устатковання. умов пакування, пакувальних матеріалів) за умови погодження цих строків центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, та відповідності продукту вимогам цього стандарту за показниками якості та безпечності» • Спираючись на вищенаведене, виробництво та постачання сметани з терміном придатності більшим за 14 діб при температурі від 0 градусів Цельсію до +6 градусів Цельсію повністю відповідає вимогам ДСТУ 4418:2005. • Звертаємося до Вас з метою внесення змін до тендерної документації, а саме зазначення терміну придатності не більше 21 доби при температурі від 0 градусів Цельсію до +6 градусів Цельсію, що у повній мірі відповідає ДСТУ 4418:2005 та унеможливлює дискримінацію Постачальників з продукцією термін придатності якої більший за 14 діб та цей товар має відмінну якість та має усі дозвільні документи (декларація виробника, експертний висновок, сертифікат відповідності) та таким чином у повній мірі відповідає вимогам тендерної документації.
Відповідь: Доброго дня, шановний Учаснику! Варто зауважити, що закупівля ДК 021:2015 - 15550000-8 - Молочні продукти різні (Сметана 20% жирності) стосується саме дитячого харчування. З метою підвищення якості та ефективності організації харчування у закладах освіти та забезпечення безперебійного, збалансованого, повноцінного харчування дітей, засновники та керівники цих закладів повинні дотримуватись вимог законодавства з організації харчування у закладах освіти. Отже, Замовник зацікавлений в придбанні лише високоякісних продуктів харчування. Так, харчування дітей у закладах освіти здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», з урахуванням вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та інших нормативно-правових актів. Вимоги до предмета закупівлі (технічні, якісні та кількісні характеристики), а саме Сметани не менше 20%, Замовником викладені згідно з пунктом третім частини другої статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі», що зазначено в Додатку 2 «ІНФОРМАЦІЯ ПРО НЕОБХІДНІ ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ (ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ)» до тендерної документації, відповідно до ДСТУ 4418:2005 та з урахуванням змін, затверджених наказом Мінекономрозвитку України від 11.12.2013 №1470 «Про прийняття національних стандартів України, гармонізованих з міжнародними та європейськими стандартами, міждержавних нормативних документів як національних стандартів України, затвердження національних стандартів України, змін до національних стандартів України та скасування національних стандартів України і нормативних документів в Україні». Замовник самостійно визначає необхідні технічні характеристики предмета закупівлі, виходячи зі специфіки предмета закупівлі, керуючись принципами здійснення закупівель та з дотриманням законодавства. Термін зберігання предмету закупівлі Замовником зазначено в тендерній документації не більше 14 діб, що відповідає чинному законодавству та не є дискримінаційною вимогою по відношенню до учасників. Також, хочемо зазначити, що більшість потенційних учасників виробляє сметану з терміном придатності меншим ніж 14 діб, при цьому замовник не вважає, що зменшити термін придатності є неможливим. Щодо вимоги про внесення змін до тендерної документації в частині зазначення терміну придатності не більше 21 доби, Замовник не вважає за потрібне та доцільне збільшувати термін придатності предмета закупівлі.
Дата відповіді: 27.09.2023 15:29