-
Відкриті торги з особливостями
-
Однолотова
-
КЕП
За кодом CPV за ДК 021:2015 03220000-9: Овочі, фрукти та горіхи (Буряк; Цибуля; Морква; Капуста свіжа)
Інформація про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі: зазначено в додатку №2 тендерної документації.
Торги не відбулися
56 750.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 283.75 UAH
мін. крок: 0.5% або 283.75 UAH
Період уточнення:
09.08.2023 15:32 - 14.08.2023 00:00
Відповідь надана
РАННІ ОВОЧІ)
Номер:
0ade0850ef0041e7879c756e815b0a2a
Дата опублікування:
11.08.2023 23:28
Опис:
Шановний Замовнику!
1) ДСТУ ДСТУ 4506:2005, на який Ви посилаєтеся, має назву «ДСТУ 4506:2005 Картопля продовольча. Технологія вирощування. Основні положення». Яким чином температурний режим має відношення до технології вирощування картоплі? В якому пункті вказаного Вами ДСТУ вказаний температурний режим, будь ласка, надайте посилання.
2) У відповіді Ви цитуєте: «Відповідно до ДСТУ 3234-95 «Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови» цибуля ріпчаста зберігається при температурі від +2 C до +5 С та відносної вологості від 85% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови» морква свіжа зберігається при температурі від +0 C до +2 С та відносної вологості від 90% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови» буряк свіжий зберігається при температурі від +0 C до +2 С та відносної вологості від 90% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7037:2009 «Капуста білоголова свіжа. Технічні умови» капусти білоголова зберігається при температурі від +0 C до +1 С та відносної вологості від 90% до 98%.»
В яких саме пунктах вказаних Вами ДСТУ:
ДСТУ 3234-95 «Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови»,
ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови»
ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови»
ДСТУ 7037:2009 «Капуста білоголова свіжа. Технічні умови» Ви знайшли такі умови зберігання, може у Вас не актуальна редакція вказаних ДСТУ? Будь ласка, надайте посилання на конкретні пункти вищевказаних ДСТУ, де саме Ви взяли цю інформацію. Щодо, наприклад капусти, то Ви вказуєте умови зберігання капусти САМЕ середньо- і пізньостиглих сортів.
3) Звертаю Вашу увагу, що є різниця між ТРАНСПОРТУВАННЯМ та умовами ЗБЕРІГАННЯ. Умови транспортування вказані в розділі 19.2. Наказу Міністерства транспорту України від 14.10.1997 року № 363 «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні». Ваші вимоги ТД не відповідають законодавству, прошу внести зміни.
4) Будь ласка, поясніть, Вам точно потрібні РАННІ овочі в серпні, вересні та жовтні? Якщо так, надайте, які саме сорти ранньої моркви, капусти цибулі ріпчастої та буряка Вам потрібні. Бо немає РАННІХ ОВОЧІВ В ВЕРЕСНІ ТА ЖОВТНІ, ні вітчизняного виробника, ні імпортного. Прошу внести зміни в Додаток №2 до тендерної документації «Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі».
Дякую.
Відповідь:
Шановний учаснику. Надаємо відповідь на Ваше звернення згідно нумерації.
1. Закупівля відбувається за кодом CPV за ДК 021:2015 03220000-9: Овочі, фрукти та горіхи (Буряк; Цибуля; Морква; Капуста свіжа). ДСТУ 4506:2005, на яке Ви посилаєтесь в запитанні, в тендерній документації відсутнє.
2. Уточнюємо.
Відповідно до ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови»
«10.1 Транспортування:
10.1.1 Буряк столовий свіжий транспортують усіма видами транспорту згідно з правилами
перевезення вантажів, що швидко псуються, чинними на даному виді транспорту. Коренеплоди треба перевозити з охолоджуванням, підтримуючи постійну температуру від 0 С до 5 С. Під час транспортування у відкритих автомобільних транспортних засобах буряк столовий повинен бути захищеним від атмосферних опадів і температури повітря нижче 0 С.
10.2 Зберігання:
10.2.1 Спосіб і умови зберігання буряка столового свіжого— згідно з ДСТУ ISO 9719.
10.2.2 Буряк столовий зберігають у вентильованих приміщеннях, за температури від 0 С до 10 С і відносної вологості повітря 90 % - 95 % не більше ніж 10 діб, за температури від 10 С до 15 С - не більше ніж 2 доби; у холодильних камерах за температури від 0 С до 2 С і відносної вологості повітря 90 % - 95 % - не більше ніж 7 місяців.»
Відповідно до ДСТУ «Коренеплоди. Зберігання на холоді та транспортування в охолодженому стані (ISO 9719:1995, IDT) ДСТУ ISO 9719-2001»: «Цей стандарт дає рекомендації щодо зберігання та транспортування свіжих коренеплодів в охолодженому стані. Його застосовують тільки для безстебельних коренеплодів, призначених для зберігання в сховищах великої місткості чи транспортування в охолодженому стані. Цей стандарт стосується до чорної редьки (Raphanus sativus), скорцонери (Scorzonera hispanica), моркви (Daucus carota), хрону звичайному (Armoracia rusticana), петрушки (Petroselinum crispum var. tuberosum), червоного буряка (Beta vulqaris var. cruenta) і подібних до коренеплідних культур.»
Відповідно до ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови»:
«п.10.1. Транспортування:
10.1.1 Моркву свіжу транспортують усіма видами транспорту згідно з правилами перевезення вантажів, що швидко псуються, чинними на даному виді транспорту. Коренеплоди треба перевозити охолодженими, з підтримуванням постійної температури від 0 С до 5 С. Під час транспортування у відкритих автомобільних транспортних засобах моркву потрібнозахистити від атмосферних опадів і температури повітря нижче 0 оС.
10.2 Зберігання:
10.2.1 Спосіб і умови зберігання моркви свіжої в зимовий період — згідно з ДСТУ ISO 2166, ДСТУ ISO 9719 .
п.10.2.2 Моркву свіжу зберігають: у холодильних камерах; у сховищах з природною, примусовою та активною вентиляцією; у камерах з регульованим газовим середовищем за температури від 0 С до 10 С і відносної вологості повітря 90 % — 95 % не більше 20 діб; за температури від 0 С до 5 С і відносної вологості повітря 90 % — 95 % та за температури від 0 С до 1 С і відносної вологості повітря 90 % — 98 % — не більше 6 місяців.»
11.1 Постачальник гарантує відповідність якості моркви свіжої вимогам цього стандарту у разі дотримування умов транспортування та зберігання.»
Відповідно до ДСТУ «Коренеплоди. Зберігання на холоді та транспортування в охолодженому стані (ISO 9719:1995, IDT) ДСТУ ISO 9719-2001»: «Цей стандарт дає рекомендації щодо зберігання та транспортування свіжих коренеплодів в охолодженому стані. Його застосовують тільки для безстебельних коренеплодів, призначених для зберігання в сховищах великої місткості чи транспортування в охолодженому стані. Цей стандарт стосується до чорної редьки (Raphanus sativus), скорцонери (Scorzonera hispanica), моркви (Daucus carota), хрону звичайному (Armoracia rusticana), петрушки (Petroselinum crispum var. tuberosum), червоного буряка (Beta vulqaris var. cruenta) і подібних до коренеплідних культур.»
Відповідно до ДСТУ 3234-95 «Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови»: п.3.1.5 «Цибуля, яка призначена для зберігання з метою попередження захворювання шийковою гнилизною, повинна бути витримана в сушарках за температури плюс 45*С протягом 8-12 год і добре висушена в потоці теплого повітря за температури 30-40*С до значення вологості зовнішніх сухих лусок від 14 до 16%»; П. 7.2 «Цибуля перед реалізацією після зберігання за температури нижче 0* С повинна бути дефростована протягом 2-5 днів за температури (0 + - 0,5)*С і реалізована протягом 10 днів». п 6.2.1. «Цибулю зберігають в умовах, які забезпечують збереження її якості відповідно до чинних правил, затверджених у встановленому порядку». Відповідно до чинних правил цибуля ріпчаста зберігається при температурі від +2 C до +5 С та відносної вологості від 75% до 85%.
Відповідно до ДСТУ 7037:2009 «Капуста білоголова свіжа. Технічні умови»:
«10.1 Транспортування:
10.1.1 Свіжу капусту білоголову транспортують усіма видами транспорту згідно з прави-
лами перевезення вантажів, що швидко псуються, чинними на даному виді транспорту.
Під час транспортування капусти білоголової у відкритих автомобільних транспортних
засобах продукція повинна бути захищена від пошкодження, атмосферних опадів і температури повітря нижче 0 С.
10.2 Зберігання:
10.2.3 Капусту ранньостиглих сортів зберігають за температури повітря від 5 С до 10 С
і відносної вологості повітря 85 % — 90 % не більше ніж 2 доби; у холодильних камерах за температури повітря від 0С до 0,5 С і відносної вологості повітря 90 % — 95 % не більше ніж 30 діб.
11.1 Постачальник гарантує відповідність якості капусти білоголової свіжої вимогам цього
стандарту у разі дотримання умов транспортування і зберігання».
3. Відповідно до Наказу Міністерства транспорту України від 14 жовтня 1997 року N 363, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 лютого 1998 р. за N 128/2568 «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» в п.19.2. «Правила перевезень картоплі та овочів» зазначено:
п. 19.2.1. «Цим розділом Правил передбачаються умови перевезень картоплі та овочів: - від сільгоспвиробників, заготівельників до підприємств торгівлі, громадського харчування та овочесховищ; - із овочесховищ до підприємств торгівлі та громадського харчування. Умови міжміських перевезень картоплі та овочів передбачені Правилами перевезень швидкопсувних вантажів автомобільним транспортом у міжміському сполученні»;
п.19.2.2.«При перевезеннях картоплі та овочів перевізники, вантажовідправники і вантажоодержувачі зобов'язані вживати заходів по охороні їх від механічних пошкоджень, а також від атмосферних опадів, впливу низьких та високих температур».
Учасники процедури закупівлі (перевізники або вантажовідправники) зобов'язані вживати заходів по охороні їх від впливу низьких та високих температур. Досягти виконання вищезазначених зобов’язань можливо лише при умові перевезення продукції, що є предметом закупівлі, в транспортних засобах, обладнаних холодильною установкою, що забезпечить відтворення необхідних температурних характеристик.
п.19.2.5. «Рухомий склад для перевезень картоплі та овочів Перевізники вибирають з урахуванням температури зовнішнього повітря і тривалості перевезення».
В п.29. «Правила перевезень швидкопсувних вантажів у міжміському сполученні» зазначено: п.29.1. «До швидкопсувних вантажів належать продукти харчування та інші вантажі, перевезення яких потрібно здійснювати у відповідному середовищі і при відповідному температурному режимі.»
п.9.2.«Швидкопсувні вантажі перевозяться автомобільним транспортом в остиглому, охолодженому, замороженому, швидкозамороженому стані та у свіжому вигляді з урахуванням термінів їх реалізації та відстані перевезень.»
п.29.4.«Швидкопсувні вантажі перевозяться спеціалізованим рухомим складом (авторефрижераторами) з додержанням температурного режиму…»
п.29.6. «Для перевезення подаються швидкопсувні вантажі, які мають температуру не вище °C–6. У разі підвищення цієї температури свіжі овочі та фрукти допускаються для перевезення за умови забезпечення вантажовідправником завантаження автомобілів з 22-ї до 8-ї години».
Згідно з Додатком 19 до «Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» температурні режими для швидкопсувних вантажів при перевезенні їх в авторефрижераторах, наприклад, для капусти ранньої качанної температура вантажу при вантаженні повинна бути не менше °C +8 .Температура повітря в кузові авторефрижератора при перевезенні повинна бути від °C+8 до +1. Для моркви ранньої температура вантажу при вантаженні повинна бути не менше повинна бути °C +8. Температура повітря в кузові авторефрижератора при перевезенні від °C +8 до +1.
Відповідно до ст. 49 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 року № 771/97-ВР (зі змінами), оператори ринку при зберіганні та транспортуванні харчових продуктів, повинні дотримуватися температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів та формування токсинів. Відтворити такі умови під час зберігання може холодильна камера, обладнана холодильною установкою, а під час транспортування - транспортний засіб, обладнаний холодильною установкою рефрижераторного типу, що здатний відтворювати кліматичні умови, необхідні для транспортування овочів.
4. Відповідно до ДСТУ 7037:2009 «Капустабілоголова свіжа. Технічні умови»: п. 4.1 «Капусту білоголову свіжу, залежно від строків достигання, поділяють на ранньостиглу, середньостиглу, та пізньостиглу. Перелік районованих сортів капусти білоголової наведенов додатку А.
4.2 Капусту білоголову свіжу, залежно від якості, поділяють на два товарних сорти: перший
та другий (за винятком ранньостиглої)».
5.1.1 Капуста білоголова свіжа кожного товарного сорту за якістю повинна відповідати
вимогам, зазначеним у таблиці 1. Характеристика і норма для капусти ранньостиглої: зовнішній вигляд - головки свіжі, цілі, здорові, чисті, цілком сформовані, непророслі, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, без пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками. Смак і запах - властиві даному ботанічному сорту, без стороннього запаху і присмаку. Щільність головки - різного ступеня щільності: щільні або менш щільні, але не розпушені. Головки повинні бути зачищені до щільно прилеглих зелених. Зачистка головки або білих листків - з головок видаляють розеткові, загнилі, жовті, зів’ялі та забруднені листки (не придатні для використання). Довжина качана над головкою не більше ніж 3,0 см. Маса зачищеної головки не менше: з 1 серпня до 1 вересня 0,6 кг».
Перелік сортотипів та сортів капусти ранньостиглої наведено в довідковому Додатку А вищезазначеного ДСТУ. Більш розширений перелік сортотипів та сортів капусти ранньостиглої, придатних для поширювання, можна віднайти та звірити у Державному реєстру сортів рослин України.
Процедуру закупівлі капусти ранньостиглої розпочато 09.08.2023 року, що не суперечить строкам достигання капусти ранньостиглої відповідно до ДСТУ 7037:2009 «Капустабілоголова свіжа. Технічні умови»
Відповідно до ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови» п.4.1 «За ознакою форми коренеплоди моркви поділяють на сортотипи: Геранда, Каротель, Шантене, Нантська, Амстердамський, Валерія.
5.1.1 Морква свіжа кожного товарного сорту за якістю повинна відповідати вимогам, зазначеним у таблиці 1. Таблиця 1 — Показники якості моркви свіжої. Розмір коренеплода за найбільшим поперечним діаметром, см: сортотип Геранда 4,0—6,0 3,0—8,0; сортотип Шантене 3,0—5,0 3,0—7,0; сортотип Нантська 3,0—5,0 2,5—6,0; сортотип Амстердамська 3,5—5,0 3,5—7,0; сортотип Валерія 2,5—3,0 2,5—6,0; розмір коренеплода за довжиною, см,не менше: сортитип Геранда 7,0; без обмежень інші сортотипи.
ДОДАТОК А (довідковий) ПЕРЕЛІК РАЙОНОВАНИХ СОРТІВ І ГІБРИДІВ МОРКВИ
Шантане Нантська (коренеплоди конічні з сильним тупокінцевим збігом) ранньостиглий: Ранок F1, Квітневська; Геранда (коренеплоди укорочені конічні з поступовим тупокінцевим збігом) ранньостиглий: Оленка; Валерія (коренеплоди циліндричні видовжені з поступовим збігом) ранньостиглий: Дарунок F1 ,Чумак F1». Більш розширений перелік сортотипів та сортів моркви ранньостиглої, придатних для поширювання, можна віднайти та звірити у Державному реєстру сортів рослин України.
У вищезазначеному ДСТУ відсутні посилання на часовий проміжок достигання ранньостиглої моркви. Процедуру закупівлі моркви ранньостиглої розпочато 09.08.2023 року, відповідно до ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови».
Відповідно до ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови» «ДОДАТОК А (довідковий) ПЕРЕЛІК РАЙОНОВАНИХ СОРТІВ БУРЯКА СТОЛОВОГО: сортотип Екліпс (округло-овальний з поступовим збігом, тупокінцевий) ранньостиглий: Дій». Більш розширений перелік сортотипів та сортів буряка ранньостиглого, придатних для поширювання, можна віднайти та звірити у Державному реєстру сортів рослин України.
У вищезазначеному ДСТУ відсутні посилання на часовий проміжок достигання ранньостиглого буряка. Процедуру закупівлі буряка ранньостиглої розпочато 09.08.2023 року, відповідно до ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови».
Відповідно до ДСТУ 3234-95 «Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови» відсутні посилання на поділ цибулі ріпчастої на ранньостиглу та пізньостиглу та часовий проміжок достигання ранньостиглої цибулі.
Процедуру закупівлі цибуля ріпчастої розпочато 09.08.2023 року, відповідно до ДСТУ 3234-95 «Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови.
Враховуючи вищевикладене, у замовника відсутні підстави для внесення змін до тендерної документації.
Дата відповіді:
14.08.2023 10:05
Відповідь надана
Неправомірні вимоги в ТД
Номер:
a2b12897a1e84d3297dab296a8647795
Дата опублікування:
10.08.2023 18:46
Опис:
Добрий день, Шановний Замовнику.
1. Прошу надати посилання на нормативно-правову базу, на підставі якої Ви вимагаєте від Учасника надання сканованої копії оригіналу Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права на земельну ділянку, на якій розміщене складське приміщення, із зазначенням кадастрового номеру? Чого Вам недостатньо документів на право володіння чи користування складським приміщенням? Прошу внести зміни до ТД та виключити цю вимогу.
2. Прошу надати посилання на нормативно-правову базу, на підставі якої Ви вимагаєте від Учасника надання сканованої копії оригіналу квитанції або виписки або платіжного доручення з відміткою печатки банку про сплату орандарем орендної плати за земельну ділянку, на якій розміщене складське приміщення, за поточний рік. А якщо Учасник власник земельної ділянки? Прошу внести зміни до ТД та виключити цю вимогу.
3. Поясніть, будь ласка що означає фраза: «Надати Акти виконаних робіт на проведення робіт дератизації, дезінфекції та дезінсекції складських приміщень, чинних на момент подання пропозицій? Любий Акт за січень 2022 року, квітень 2023 чи серпень 2023 є чинним. За якій саме період Вам потрібні Акти?
4. Поясніть, будь ласка, навіщо для транспортування картоплі Вам потрібні спеціалізовані автотранспортні засоби, обладнані холодильною установкою рефрижераторного типу в кількості не менше 2-ох одиниць? Згідно Наказу Міністерства транспорту України від 14.10.1997 року № 363 «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» встановлені інші вимоги до перевезення картоплі та овочів. Прошу внести зміни до ТД та виключити цю вимогу.
5. Щодо вимоги надати Звіт за результатами сертифікаційної перевірки та оцінки системи управління охороною здоров’я та безпекою праці перевізника або Звіт про аудит системи менеджменту перевізника на відповідність «ДСТУ ISO 45001:2019 (ISO 45001:2018, IDT)», виданий не раніше 2022 року, немає необхідності його вимагати, якщо з моменту видачі Сертифікату не минув рік, дуже цікаве формулювання. Прошу внести зміни до ТД.
6. Довідки про санобробку автотранспотрних засобів, судячи з формулювання, Вам потрібні з 01 січня 2023 року? Що означає чинна Довідка? Звертаю Вашу увагу, що періодичність санобробки автотранспотрних засобів раз на 10 днів, Вам дійсно потрібні всі довідки? Прошу внести зміни до ТД.
7. Щодо вимоги надання сканованої копії оригіналу Довідки, виданої акредитованим органом сертифікації, щодо дотримання перевізником робіт з сертифікації умов перевезення продукції, що є предметом закупівлі, прошу пояснити, що означає формулювання «дотримання перевізником РОБІТ з сертифікації умов перевезення продукції»? Може Вам потрібно надати Довідку (або інший документ), що свідчить про додержання умов перевезення предмету закупівлі, яка видана органом із сертифікації (акредитованим Національним агентством з акредитації України), на ім’я учасника або перевізника щодо кількості та найменувань транспортних засобів із зазначенням температурного режиму, відповідно до яких проведено сертифікацію та надано сертифікати щодо постачання та транспортування?
8. Відповідно до Додатку № 2 «Протягом дії Договору про закупівлю, укладеного за результатами закупівлі, товар, що є предметом закупівлі, повинен зберігатися в холодильних камерах складського приміщення учасника, відповідно до умов товарного сусідства». Ви впевнені, що картопля/овочі повинні зберігатися в холодильнику? Прошу надати посилання на законодавство, де ця вимога передбачена.
Відповідь:
Шановний учаснику. Надаємо відповідь на Ваше звернення згідно нумерації.
1. З метою уникнення надання учасниками відкритих торгів підроблених документів щодо існування складських приміщень та права їх використання, вимоги, викладені в п. 1.1.3. Тендерної документації є доцільними та такими, що здатні підтвердити дійсність наявності в учасника процедури закупівлі матеріально-технічної бази.
До Додатку №1 до тендерної документації внесено зміни. Доповнено: «п. 1.1.8. Замовник залишає за собою право до підписання договору про закупівлю з переможцем відкритих торгів здійснити перевірку наявності та умов зберігання продукції, що є предметом закупівлі, в холодильній камері складського приміщеннях учасника. Учасник повинен надати відповідний гарантійний лист із згодою на проведення такої перевірки.».
2. З метою уникнення надання учасниками відкритих торгів підроблених документів щодо існування складських приміщень та права їх використання, вимоги, викладені в п. 1.1.3. Тендерної документації є доцільними та такими, що здатні підтвердити дійсність наявності в учасника процедури закупівлі матеріально-технічної бази.
До п. 1.1.4 Додатку №1 до тендерної документації весено зміни. Доповнено: «У разі, якщо учасник є власником земельної ділянки, на якій розміщене складське приміщення, він повинен надати скановану копію оригіналу квитанції або виписки або платіжного доручення з відміткою печатки банку про сплату земельного податку за земельну ділянку, на якій розміщене складське приміщення, за поточний рік.».
3. До п. 1.1.5. Тендерної документації внесено зміни. Виключено словосполучення «з відповідною установою». Речення «із наданням Актів виконаних робіт, чинних на момент подання пропозицій» замінено на: «із наданням Актів виконаних робіт за серпень 2023 року».
4. П.1.2. Додатку №1 до тендерної документації передбачено «Для безперебійної доставки продуктів харчування, що є предметом закупівлі, та з метою унеможливлення настання обставин непереборної сили, які не існували під час укладання Договору про закупівлю та виникли поза волею Сторін (аварія, поломка одиниці транспорту під час здійснення постачання продукції, катастрофа, стихійне лихо, несприятливі погодні умови, бойові дії тощо), що можуть призвести до зриву постачання продукції та до не виконання Учасником взятих на себе зобов’язань по умовам Договору, транспортування продуктів харчування повинне здійснюватися спеціалізованими автотранспортними засобами, обладнаних холодильною установкою рефрижераторного типу в кількості не менше 2-ох одиниць».
Відповідно до ст. 49 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 року № 771/97-ВР (зі змінами), учасник, як оператор ринку, при зберіганні та транспортуванні харчових продуктів, повинен дотримуватися температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів та формування токсинів. Умови зберігання та транспортування продукції не повинні відрізнятись. Відповідно до ДСТУ 3234-95 «Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови» цибуля ріпчаста зберігається при температурі від +2 C до +5 С та відносної вологості від 85% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови» морква свіжа зберігається при температурі від +0 C до +2 С та відносної вологості від 90% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови» буряк свіжий зберігається при температурі від +0 C до +2 С та відносної вологості від 90% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7037:2009 «Капуста білоголова свіжа. Технічні умови» капусти білоголова зберігається при температурі від +0 C до +1 С та відносної вологості від 90% до 98%. Відтворити такі умови транспортування може транспортний засіб, обладнаний холодильною установкою рефрижераторного типу, що здатний відтворювати кліматичні умови, необхідні для транспортування овочів відповідно до вище наведених ДСТУ. Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (прикінцеві та перехідні положення) передбачено обов’язковість розроблення, введення в дію та застосування постійних процедур, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для операторів ринку (виробників, постачальників тощо). Відповідно до умов тендерної документації до Замовника має постачатись товар виробників, які обов’язково розробили, ввели в дію та застосовують постійні процедури, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Програма-передумова системи НАССР щодо зберігання та транспортування продуктів харчування передбачає дотримання оператором ринку усіх необхідних умов транспортування (зокрема режимів температури зберігання та відносної вологості повітря під час транспортування, проведенням контролю за режимами температури та вологи), що запобігають їх псуванню та забезпечують захист від забруднення.
5. Контроль відповідності сертифікованої системи управління охороною здоров’я та безпекою праці вимогам стандарту ДСТУ ISO 45001-2019 (ISO 45001-2018 IDT) здійснюється шляхом проведення наглядового аудиту один раз на рік, за результатами якого надається звіт про наглядовий аудит. Таким чином вимагається надання звіту, наданого не раніше 2022 року, але чинного на момент подання тендерної пропозиції.
6. До п. 1.2.4 Додатку №1 до тендерної документації внесено зміни. Речення «Скановані копії оригіналів Довідок про санітарну обробку кожного із зазначених в Довідці транспортних засобів, з наданням Актів здачі виконавцем замовнику платної послуги на проведення профілактичної дезінфекції транспортних засобів за 2023 рік та чинних на момент подання пропозиції» замінено на «Скановані копії оригіналів Довідок про санітарну обробку кожного із зазначених в Довідці транспортних засобів, з наданням Актів здачі виконавцем замовнику платної послуги на проведення профілактичної дезінфекції транспортних засобів, чинних на момент подання пропозиції» .
7. П. 1.2.6 тендерної документації виключено.
8. Відповідно до ст. 49 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 року №771/97-ВР (зі змінами), учасник, як оператор ринку, при зберіганні харчових продуктів, повинен дотримуватися температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів та формування токсинів. Відповідно до ДСТУ 3234-95 «Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови» цибуля ріпчаста зберігається при температурі від +2 C до +5 С та відносної вологості від 85% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови» морква свіжа зберігається при температурі від +0 C до +2 С та відносної вологості від 90% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови» буряк свіжий зберігається при температурі від +0 C до +2 С та відносної вологості від 90% до 95%. Відповідно до ДСТУ 7037:2009 «Капуста білоголова свіжа. Технічні умови» капусти білоголова зберігається при температурі від +0 C до +1 С та відносної вологості від 90% до 98%. Відтворити такі умови зберігання можна в холодильних камерах, обладнаних холодильними установками, які здатні відтворювати кліматичні умови, необхідні для зберігання овочів відповідно до вище наведених ДСТУ та умов товарного сусідства, адже кожен вид овочів має різну температуру зберігання та відносну вологість. Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (прикінцеві та перехідні положення) передбачено обов’язковість розроблення, введення в дію та застосування постійних процедур, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для операторів ринку (виробників, постачальників тощо). Відповідно до умов тендерної документації до Замовника має постачатись товар виробників, які обов’язково розробили, ввели в дію та застосовують постійні процедури, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Програма-передумова системи НАССР щодо безпечного зберігання та використання сполук і речовин та щодо зберігання та транспортування продуктів харчування передбачає дотримання оператором ринку усіх необхідних умов зберігання з проведенням контролю за режимами температури та вологи, утримання первинної продукції (овочі, фрукти тощо) та усіх інгредієнтів, які зберігаються на потужностях, в умовах, що запобігають їх псуванню та забезпечують захист від забруднення.
Дата відповіді:
11.08.2023 13:54